7 σημεία που πρέπει να προσέξεις σε ένα προκατασκευασμένο σπίτι

Μπορεί να έχεις ήδη αποφασίσει ότι η καλύτερη λύση στην επιλογή κατοικίας είναι το προκατασκευασμένο σπίτι, πράγμα το οποίο είναι λογικό αν αναλογιστεί κανείς τα πλεονεκτήματα που έχει ένα προκατασκευασμένο σπίτι σε σχέση με ένα συμβατικό (αν δεν ξέρεις τα πλεονεκτήματα αυτά, δες εδώ).

Υπάρχουν όμως και άλλα χαρακτηριστικά και διαδικασίες τα οποία θα πρέπει να γνωρίζεις έτσι ώστε να φτιάξεις το τέλειο προκατασκευασμένο σπίτι και να μην βρεθείς προ εκπλήξεων -οι οποίες συνήθως είναι δυσάρεστες-. Η κάθε κατασκευαστική εταιρία έχει δικό της μοντέλο παραγωγής και διαδικασίες κατασκευής, οι οποίες θα πρέπει να ταιριάζουν πάντα στις προσδοκίες μας και να πληρούν τις προϋποθέσεις του Γ.Ο.Κ. (Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός).

Μετά από 28+ χρόνια εμπειρίας στον κατασκευαστικό κλάδο και την δημιουργία δεκάδων προκατασκευασμένων σπιτιών, έχουμε δημιουργήσει μία λίστα η οποία καλύπτει τα βασικότερα σημεία πριν, κατά την διάρκεια, αλλά και μετά το πέρας της δημιουργίας ενός προκατασκευασμένου σπιτιού και θα πρέπει να τα λάβεις σοβαρά υπόψη σου, πριν επιλέξεις εταιρία .

1. Αναλυτικό Συμφωνητικό

Η συμφωνία με την ανάδοχη εταιρία θα πρέπει να είναι λεπτομερής για όλα τα στάδια της παραγωγής, το συνολικό κόστος και τον χρόνο αποπεράτωσης του έργου.

Ακόμη θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα εκείνα τα απαραίτητα υλικά (πλακάκια, σωλήνες κτλ) που θα χρησιμοποιηθούν, τον εξοπλισμό που θα περιλαμβάνει η κατοικία (ντουλάπια, κουζίνα, μπάνιο κτλ) καθώς και τις διαδικασίες που θα λάβουν χώρα κατά την δημιουργία του προκατασκευασμένου σπιτιού (πως θα γίνει η τοιχοποιία, η στέγη κτλ).

2.  Ποιότητα Κατασκευής

Η επιλογή των απαραίτητων υλικών είναι κρίσιμη, καθώς επηρεάζει άμεσα την ποιότητα της κατασκευής αλλά και το κόστος της διαδικασίας κατασκευής του προκατασκευασμένου σπιτιού. Τα υλικά θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα και να ανταπεξέρχονται πλήρως στις απαιτήσεις της κατασκευής.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ποιότητας της κατασκευής είναι η βαφή του μεταλλικού σκελετού θα πρέπει να γίνεται με καλής ποιότητας αντισκωριακό αστάρι, και η βαφή να γίνεται με ειδική βούτα έτσι ώστε να βάφεται εσωτερικά και εξωτερικά το μέταλλο για προστασία ενάντια στη σκουριά. Ακόμη στα επιχρίσματα (σοβατίσματα) στο πρώτο στάδιο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ασβέστης αλλά οικολογικά υλικά που αντικαθιστούν τον ασβέστη και κάνουν αδιάβροχο το σοφά, οικοδομική ρητίνη και αντικατάσταση ασβέστη.

Για την καλύτερη έρευνα αγοράς και επιλογή των υλικών θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση με επαγγελματίες του κλάδου, που έχουν γνώση επί του αντικειμένου (πχ. ένας μηχανικός)

3.  Εγγύηση και ασφάλεια κατασκευής

Κατά την κατασκευή ενός προκατασκευασμένου σπιτιού απαραίτητη είναι η ύπαρξη γραπτής εγγύησης της κατασκευής, η οποία ουσιαστικά είναι ένα συμβόλαιο το οποίο κάνει τον πελάτη να αισθάνεται ασφάλεια, διότι  δεν χρειάζεται να επιβαρυνθεί με έξοδα σε τυχόν κακοτεχνίες. Εδώ να αναφέρουμε ότι η εταιρία μας παρέχει 20ετή εγγύηση στους πελάτες της.

Ακόμη ένα στοιχείο στην κατασκευή ενός προκατασκευασμένου σπιτιού είναι η προσεκτική δημιουργία και τήρηση της Στατικής μελέτης και της μελέτης K.Eν.A.K. (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων) από την κατασκευαστική εταιρία, έτσι ώστε το σπίτι να πληρεί τις προϋποθέσεις αντισεισμικότητας και θερμό-ηχομόνωσης.

4. Πλήρης Φάκελος Άδειας Πολεοδομίας,

Εφόσον η έκδοση οικοδομικής άδειας του προκατασκευασμένου σπιτιού είναι προαπαιτούμενη και περιλαμβάνεται στο συμφωνητικό, η κατασκευαστική εταιρία θα πρέπει να αναλάβει και να διεκπεραιώσει όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες καθώς και τυχόν έξοδα-παράβολα χωρίς να επιβαρύνει τον πελάτη.

5. Ασφαλιστικές εισφορές

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουμε στις ασφαλιστικές εισφορές της υποκατασκευής οικίας (δλδ τα οικοδομοτεχνικά ένσημα). Αρκετοί νομίζουν ότι ένα προκατασκευασμένο σπίτι δεν έχει ένσημα και αμελώντας ή λόγω παραπληροφόρησης  αναγκάστηκαν να πληρώσουν αργότερα οι ίδιοι τα ένσημα και όχι η εκάστοτε κατασκευαστική, καθώς η άδεια ήταν στο όνομα τους και πάντα θα υπάρχουν ένσημα για καταβολή με την οποιαδήποτε έκδοση οικοδομικής άδειας.

Οι εισφορές προς το ΙΚΑ, (αν και εφόσον συμπεριλαμβάνονται στην αναλυτική συμφωνία), θα πρέπει να ελεγχθούν από τον πελάτη μέσω της καρτέλας ενσήμων του ΙΚΑ του οικοδομοτεχνικού έργου, έτσι ώστε να ένσημα της άδεια βάσει του πίνακα 2 να έχουν επικολληθεί και να μην υπάρχει εκκρεμότητα και μετά να κλείσουν το λογαριασμό τους με την εταιρία.

6. Πρωτόκολλο Παράδοσης-Παραλαβής

Μετά την ολοκλήρωση κατασκευής της οικίας, ο πελάτης διενεργεί έλεγχο της οικίας ότι πραγματοποιήθηκαν όλες οι εργασίες και το σπίτι λειτουργεί κανονικά, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του και βάσει της αναλυτικής συμφωνίας που έχει υπογράψει με την εταιρία. Μόνο τότε υπογράφει το πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής οικίας με την κατασκευάστρια εταιρία.

7. Καθαρισμός οικίας με την αποπεράτωση

Με την αποπεράτωση και παράδοσης της οικίας ο εξωτερικός χώρος θα πρέπει να καθαρίζεται από τα οικοδομικά υλικά και να παραδίνεται το σπίτι και ο περίβολος της οικίας καθαρά προς χρήση.

Όλα τα παραπάνω, αποτελούν κρίσιμα σημεία για την δημιουργία του τέλειου προκατασκευασμένου σπιτιού, ενώ δεν αποτελούν “standards’ για πολλές κατασκευαστικές εταιρίες.
Η Κατασκευαστική Εταιρία ΚΟΥΡΤΗΣ, εγγυάται ότι θα σου προσφέρει την δυνατότητα να φτιάξεις το σπίτι των ονείρων σου, σε προσιτή τιμή και στον προβλεπόμενο χρόνο, χωρίς “ψιλά γράμματα” και χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις.