Άρθρο στην Ελευθερία

kourtis-news

Να γίνουν πράξη τα ευχολόγια για την ανάπτυξη

«Η ανάπτυξη δεν μπορεί να περιμένει. Ήδη έχει καθυστερήσει επικίνδυνα
και ίσως για πάρα πολλούς κλάδους η ζημιά να είναι μη αντιστρέψιμη», λέει ο Ευάγγελος Κούρτης της γνωστής εταιρίας προκατασκευασμένων σπιτιών.
«Βεβαίως σε ό,τι αφορά την κατοικία, το προκατασκευασμένο σπίτι
αποτελεί ηχηρή απάντηση στην ύφεση των ημερών,
συνδυάζοντας την οικονομία και την ταχύτητα κατασκευής
με πολλά άλλα πλεονεκτήματα», συμπληρώνει…

Περισσότερες από δυο δεκαετίες στο χώρο της κατασκευής του δίνουν το δικαίωμα να έχει λόγο. Άλλωστε ποτέ δεν έμεινε μακριά από τις κοινωνικές διαδικασίες, ακόμα κι όταν αυτές δεν αφορούσαν οικονομικές καταστάσεις. Έχοντας πάντα την επίγνωση ότι στον καθένα μας αναλογεί ένα μερίδιο κοινωνικής ευθύνης, δεν αρνήθηκε ποτέ να συμμετάσχει σε συλλογικές κοινωνικές, αλλά και επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ήδη εδώ και μήνες βρίσκεται και πάλι μέλος του Δ.Σ. του ΣΘΕΒ, υπηρετώντας το, αυτήν τη φορά, από τη θέση του Γενικού Γραμματέα. «Ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών – θα πει – δεν είναι μια απλή κλαδική οργάνωση που θέλει να προαγάγει μόνο τα οικονομικά συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρήσεων, αλλά κατ’ ουσίαν είναι ένας ευρύτατος κόσμος που περιλαμβάνει και την ελάχιστη αγωνία του νεαρότερου εργαζόμενου σε μια επιχείρηση μέχρι και το όνειρο του επιχειρηματία για να δημιουργήσει σημαντική και πρωτοπόρα πορεία. Στις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες της περιοχής μας εργάζονται χιλιάδες συνάνθρωποί μας, των οποίων η καθημερινότητα ταυτίζεται με την επιχείρηση που καταθέτουν τον κόπο τους και συχνά μέσα απ’ αυτήν την επιχείρηση δημιουργούν το μέλλον τους. Το μέλλον των επιχειρήσεων είναι και το μέλλον των εργαζομένων σ’ αυτές».

Έχοντας βρεθεί και ο ίδιος αντιμέτωπος με τη δυσμενή πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η ύφεση των τελευταίων χρόνων, καταθέτει την ανησυχία του για την έλλειψη αποφασιστικών στρατηγικών που θα βγάλουν την οικονομία από τα αδιέξοδα: «Θαρρώ πως άφρονες οικονομικές πολιτικές προξένησαν ένα ντόμινο δυσμενών εξελίξεων που έπληξε ισχυρά και τον κατασκευαστικό τομέα. Η έλλειψη πλέον αισιοδοξίας, ο περιορισμός των στεγαστικών δανείων τόσο από τις τράπεζες, όσο και από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και ο διάχυτος φόβος για το οικονομικό μέλλον του Έλληνα, συντέλεσαν τα μέγιστα στην ανατροπή μιας φυσιολογικής πορείας: να θέλει ο απλός πολίτης ν’ αποκτήσει ένα δικό του σπίτι ή να φτιάξει ένα σπίτι για τα παιδιά του, εξασφαλίζοντας στο μέτρο του δυνατό το μέλλον τους. Άλλωστε ο Έλληνας έχει ταυτιστεί με το όνειρο που ήθελε ν’ αποκτήσει ‘‘ένα κεραμίδι για να βάλει από κάτω το κεφάλι του’’. Ας μη ξεχνάμε ότι μ’ αυτό το όνειρο εκατομμύρια συμπατριώτες μας ξενιτεύτηκαν, προσδοκώντας να επιστρέψουν στην πατρίδα για να φτιάξουν ένα σπίτι. Όλα αυτά έχουν ανατραπεί σήμερα από λανθασμένες πολιτικές και κακές οικονομικές στρατηγικές, που δεν χαρακτηρίζουν ένα κράτος φιλολαϊκό και προνοητικό για τους πολίτες του. Γι’ αυτό και η ανάκαμψη είναι πλέον επιτακτική ανάγκη και θα πρέπει να επιτευχθεί με όσες θυσίες κι αν χρειαστούν. Η οικοδομή θα πρέπει να βρει τον υγιή βηματισμό της και να κινήσει με τη σειρά της δεκάδες επαγγέλματα, ζωηρεύοντας την αγορά και δημιουργώντας ελπίδες προόδου».

Αναφορικά με την προσωπική του επιχείρηση ο Ευάγγελος Κούρτης είναι απόλυτα κατατοπιστικός: «Το προκατασκευασμένο σπίτι αποτελεί μια ηχηρή απάντηση στην οικονομική δυσπραγία αφού δίνει τη δυνατότητα απόκτησης σπιτιού με μικρότερη δαπάνη απ’ ό,τι ένα συμβατικό και παράλληλα εξασφαλίζει οικονομία συντήρησης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την εταιρεία μας όλη η παραγωγή είναι καθετοποιημένη και δεν εμπλέκονται σ’ αυτήν διαφορετικά συνεργεία. Άλλος λόγος είναι η ταχύτητα κατασκευής, που σημαίνει οικονομία σε μεροκάματα και λιγότερες εισφορές. Και βέβαια υπάρχουν και τα μακροπρόθεσμα οφέλη που είναι οι λιγότερες ενεργειακές δαπάνες, αφού η διογκωμένη πολυστερίνη εξασφαλίζει την υψηλότερη θερμομόνωση από όλα τα συμβατικά δομικά υλικά, όπως είναι το τσιμέντο και το τούβλο. Εμείς με μια πληρέστατη και σχολαστική επικοινωνιακή στρατηγική επιχειρούμε να γνωρίσουμε στο κοινό τα σοβαρά πλεονεκτήματα του προκατασκευασμένου σπιτιού μας, ξέροντας πως θα πρέπει ν’ ανατρέψουμε κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις του παρελθόντος».

Όντως, η εταιρεία «ΚΟΥΡΤΗΣ – Προκατασκευασμένα Σπίτια» επιχειρεί την ανατροπή παρουσιάζοντας κατοικίες που μόνο πλεονεκτήματα έχουν να επιδείξουν. Από την εξωτερική αρχιτεκτονική τους που εκφράζει τόσο την αισθητική της εποχής, όσο και των ενοίκων, μέχρι τον σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική των εσωτερικών χώρων, όπου συνδυάζεται άψογα η λειτουργικότητα με την αισθητική και την άνεση, από τη χρησιμοποίηση δομικών στοιχείων που αντέχουν στον χρόνο μέχρι και την παροχή 20ετούς χρυσής εγγύησης για φθορές και επισκευές, οι κατοικίες που φέρουν τη σφραγίδα του Ευάγγελου Κούρτη αποτελούν σοβαρή πρόταση για την τελική επιλογή όποιου επιθυμεί ν’ αποκτήσει ένα σπίτι στην πόλη ή μια εξοχική κατοικία που να εκπληρώνει τα όνειρά του.

«Πριν από χρόνια, όταν έθετα τα δικά μου δεδομένα στον χώρο του προκατασκευασμένου, ήξερα ότι έπρεπε ν’ αντιμετωπίσω ένα προβληματικό παρελθόν σε ό,τι αφορούσε τη νοοτροπία και την κακή φήμη των μέχρι τότε κατασκευών, που ήταν τα κακότεχνα λυόμενα, κατασκευές ευκαιρίας, θα έλεγα, σε περιοχές εκτός σχεδίου με τη σφραγίδα του παράνομου. Αντίθετα, ήξερα πως στην αναπτυγμένη Ευρώπη και την Αμερική, τα προκατασκευασμένα σπίτια είχαν μια λαμπρή ιστορία πολλών δεκαετιών, γιατί τα χαρακτήριζαν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα. Επιχείρησα την ανατροπή στοχεύοντας σ’ αυτά ακριβώς τα πλεονεκτήματα: Αντισεισμικότητα, ταχύτητα κατασκευής, αρχιτεκτονική προσωπικότητα, οικονομία κόστους, μειωμένες δαπάνες για συντήρηση και ενεργειακή υποστήριξη, διαδικαστικές διευκολύνσεις ως προς την έκδοση της οικοδομικής άδειας και τη στεγαστική δανειοδότηση και συνεχή τεχνική υποστήριξη για μια ολόκληρη 20ετία», λέει και συνεχίζει:

«Ένα μεγάλο βήμα στην επιβεβαίωση της προσπάθειας αποτελεί η δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων, οι οποίες αφ’ ενός μεν υποστηρίζουν όλη την τεχνική υποδομή και την εξέλιξη των εργασιών, αφ’ ετέρου παρουσιάζουν με τον ρεαλιστικότερο τρόπο το τι μπορεί να σημαίνει και ποιες δυνατότητες υπάρχουν σε μια προκατασκευή που πληροί όλα τα τεχνικό-επιστημονικά δεδομένα. Θεωρώ αναγκαίο αυτός που θα μας εμπιστευθεί να έχει πλήρη εικόνα των υλικών και των τεχνικών που χρησιμοποιούμε, όπως και τη δυνατότητα επιλογής μέσα από ένα πλήθος προτάσεων που αφορούν το ύφος της κατασκευής. Η ανταγωνιστικότητα δεν είναι κάτι που εξαντλείται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα, αλλά μια πραγματικότητα χειροπιαστή σε κάθε της λεπτομέρεια».

Η πορεία του Ευάγγελου Κούρτη στα επιχειρηματικά, αλλά και τα κοινωνικά δεδομένα της πόλης μας είναι απ’ αυτές που εκφράζουν τη συνεχή ανησυχία ενός ανθρώπου που θέλει κάθε νέα μέρα να είναι πιο δημιουργική από την επομένη. «Ο επιχειρηματίας δίνει κάθε μέρα τις εξετάσεις του τόσο απέναντι σ’ αυτούς που τον εμπιστεύονται, όσο και απέναντι σ’ αυτούς που συνεργάζονται μαζί του. Παράλληλα δίνει τις εξετάσεις του απέναντι στην ίδια του τη ιστορία, γιατί η ίδια η ζωή έρχεται ως τελικός κριτής είτε να σε επιβραβεύσει, είτε να σε απορρίψει», καταλήγει.